HARZ-VAKANTIEGIDS.NL

WANDELHARZ.NL

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland, met als hoogste berg de Brocken (1142 meter) De Harz is van oudsher een belangrijk mijnbouwgebied, rond 968 werd voor het eerst melding gemaakt over mijnbouw, waarbij zilver, lood, koper en zink werd gewonnen. Eind 20e eeuw werden de mijnen gesloten. Hierna werd het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor dit gebied.


De Harz heeft een lengte van 110 km in oost-westrichting en is ca. 30 à 40 km breed. Het gebergte wordt onderverdeeld in de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten. Het oostelijkste gedeelte van de Oberharz is de Hochharz, waartoe de Brocken behoort. De Unterharz is aanzienlijk lager dan de Oberharz en reikt tot omstreeks 400 m hoogte. Vooral de Oberharz is dicht bebost met vooral beuken in de lagere en dennen in de hogere gedeelten. In de Unterharz vindt ook landbouw plaats.

Nederlanders in de Harz
Wintersport in de Harz
Wandelharz
Bezienswaardigheden
Grand Canyon Harz
Oost-Duits Voertuig & Techniek Museum
Panzerfahren Benneckenstein
Titan RT Hangbrug, tussen Rübeland en Wendefurth
De Harzer SchmallspurbahnenCultuur, Honderden jaren geschiedenis, hebben in de Harz bewijs achtergelaten en generaties van kunstenaars, schrijvers en muzikanten geïnspireerd. Door in hun voetsporen te treden, kunnen jonge cultuur bewonderaars de Harz met alle zintuigen ontdekken. Altijd wel een goede reden om de Harz te bezoeken, Cultuur, Wandelen, Fietsen, met de Stoomtrein, naar het kasteel van Wernigerode of in 2021 weer een kerstmarkt in bijvoorbeeld Wernigerode, Goslar of Quedlinburg bezoeken.

De vele en vaak eeuwenoude vakwerkbouw, gotische, romaans en barokke stijlen aan monumentale bouwwerken in de komen veelvuldig voor in de grote steden van de Harz.

De Harz bestaat uit een ruw berglandschap, veel beschermde planten en diersoorten in een groot natuurparadijs. Grote delen van de Harz zijn al jaren beschermd in het Nationaalpark.


Top 5 Bezienswaardigheden
1. Quedlinburg staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO
2. Wernigerode "De bonte stad van de Harz"
3. Historisch Goslar en het mijn museum Rammelsberg
4. De Brockenbahn, 19 km smalspoor van de Harzer Schmalspurbahnen
5. Titan RT Hangbrug, Rappbodetal-ElbingerodeSkiën in de Harz, in veel verschillende dorpen en steden kunt u plezier hebben op de skipistes ook zijn er in de Harz kilometers langlaufroutes uitgezet.

Met name voor beginnende skiërs en kinderen is de Harz zeer geschikt. De bekendste skigebieden in de Harz zijn o.a. Braunlage, Bad-Sachsa, Hahnenklee en Sankt-Andreasberg.


 

Klik hier voor CONTACT: Hermann Wulff, Frankenlaan 7, 3956GD Leersum