Wandelharz Duitsland 
Met harztikke mooi wandelingen!

Het Harzgebergte.

De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De hoogste berg is de Brocken met 1142 meter, die tot het Nationaal Park Harz behoort. Dit nationale park beslaat ongeveer tien procent van het gebergte. De Harz is van oudsher een belangrijk mijnbouwgebied.

De Harz loopt over een lengte van 110 km in west-oostelijke richting en is 30 à 40 km breed. Het gebergte wordt onderverdeeld in de Oberharz in het westen en de Unterharz in het oosten. Het oostelijkste gedeelte van de Oberharz is de Hochharz, waartoe het Brockenmassief behoort. De Unterharz is aanzienlijk lager dan de Oberharz en reikt tot omstreeks 400 m hoogte. Vooral de Oberharz is dicht bebost met vooral beuken in de lagere en dennen in de hogere gedeelten. In de Unterharz vindt ook landbouw plaats.

Bestuurlijk behoort de Harz tot de deelstaten Saksen-AnhaltNedersaksen en Thüringen. De onbewoonde kern van de Harz vormt het grootste gemeentevrije gebied van Duitsland.

In de Harz bevindt zich een aantal stuwmeren, waarvan het eerste, de Sösetalsperre, in 1931 werd voltooid. Het gebied is verder bekend vanwege de historische watergalerij, het Oberharzer Wasserregal, dat op de Werelderfgoedlijst staat. Dit systeem van waterreservoirs, kanalen en tunnels werd tussen de 16de en 19de eeuw aangelegd ten behoeve van de mijnbouw.

Al in het jaar 968 werd melding gemaakt van mijnbouw in de Harz. In het gebergte werd vooral zilver en later ook koper, lood en zink gewonnen, totdat de mijnen in de 20ste eeuw werden gesloten. Rond 1800 waren de mijnen van de Oberharz ruim 500 m diep en daarmee de diepste ter wereld. Uitvindingen als de fahrkunst en de staalkabel zijn met de mijnen in de Harz verbonden. De technische universiteit in Clausthal-Zellerfeld is voortgekomen uit een mijnbouwacademie. De voormalige Rammelsbergmijnen staan sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst.

Toerisme is in deze regio een belangrijke bron van inkomsten. In vrijwel elke stad is een toeristenbureau aanwezig. Bekende bezienswaardigheden zijn het Nationaal Park Harz met als hoogste top de Brocken. Hierop staat een futuristisch aandoende zendmast en weerstation.

De stoomtreinen van de Harzer Schmalspurbahnen onderhouden een intensieve treindienst met oude locomotieven tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en Quedlinburg. Daarnaast is er een bergrit naar de Brocken met de Brockenbahn. De lijn maakt gebruik van de enige tunnel in een smalspoorlijn in voormalig Oost-Duitsland.

Verschillende wandelpaden leiden naar de Brocken, de hoogste top van Noord-Duitsland. De kortste weg naar de top is vanuit SchierkeJohann Wolfgang von Goethe bezocht de Harz meerdere malen en beklom de Brocken.  [1]

In het gebergte zijn mogelijkheden om te fietsen en te wandelen. Een bekende wandelroute is de Goetheweg. In het gebied kan men ook kanoënbergbeklimmen en in de winter langlaufen. Sinds 2010 kan men in de oostelijke Harz naakt wandelen over de Harzer Naturistenstieg.

Rondom het Harzgebergte liggen meerdere historische stadjes. In onder meer het dorpje Schierke wordt jaarlijks de Walpurgisnacht gevierd.

 

Tekst: Wikipedia met Linkaanpassingen van Wandelharz. 


 
 
 
E-mailen
Bellen