WANDELHARZ.NL

De Weihnachts markten in de Harz zijn bijzonder populair. Vanaf eind november tot net voor de Kerst zijn ze bijna in elk stad te vinden. De dagen worden korter, de eerste sneeuw zal vallen en de eerste markten zullen open gaan. De één wat groter dan de ander maar vaak sfeervol en gezellig. De Weihnachts markten in de Harz kenmerken zich door de vele kleine kramen versierd met dennengroen en vele lichtjes.


Natuurlijk kunt u hier de kerstinkopen doen die wij in Nederland niet tegen zullen komen op de markt, alleen genieten van versnaperingen en (lokale) lekkernijen of rond te slenteren met een mok Glüwein. Je treft er ook vaak ambachtelijke zaken aan als houtsnijwerk en aardewerk. Adventsmuziek en optredens van koren en muzikanten ontbreken niet. Uiteraard is er veel te koop voor in de kerstboom of andere leuke kerstdecoratie.

In Goslar vindt u een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland. Middenin de historische binnenstad staat een kerst bos met 50 dennenbomen op een zachte bosgrond. De bomen zijn verlicht en zorgen bij grote en kleine bezoekers voor een romantisch kerstgevoel. Tienduizenden lichtjes illumineren indrukwekkend de kerstmarkt met rond 80 met liefdevol versierde kraampjes waar u van alles en nog wat vindt: ambachtelijk handwerk en lekkere hapjes.


In Quedlinburg – onderdeel van het UNESCO werelderfgoed – is de adventstijd iets bijzonders. Het pittoreske vakwerkstadje lokt met een bijzonder programma. Naast de kerstmarkt heeft Quedlinburg een bijzonder kerstevenement te bieden. De Quedlinburger Adventskalender, de vermoedelijk grootste in Duitsland opent dagelijks de poort van een historisch vakwerkhuis rondom de Schlossberg. Achter de deuren gaan kerstverrassingen schuil. Tijdens het eerste, tweede en derde adventsweekend fascineert ‘Advent in de Höfen’. Rond 20 vakwerkhuizen in het historisch centrum openen tijdens deze dagen de poorten naar de binnenplaatsen. Kunsthandwerkers, kunstenaars en keukenchefs bieden hun ambachten aan. In de steegjes van de binnenstad vindt u aantrekkelijke plaatsjes om even te vertoeven.

En ja, misschien ligt er met een beetje geluk ook wat sneeuw in november/december.