WANDELHARZ.NL

De "Grand Canyon" van de Harz

Vanaf Treseburg loopt u de "Grand Canyon" van de Harz binnen - het Bodedal tussen Treseburg en Thale. Links en rechts van het pad rijzen tot 250 meter hoge granieten muren op. 

De forellen van de Bode zijn bekend, populair en lekker. Vers gevangen worden ze naar de tafel gebracht in Altenbrak en Treseburg. De rustig spattende Bode is hun thuis. In Treseburg gaan we het natuurgebied Bodetal binnen, een van de oudste natuurgebieden van Duitsland.Vóór 1865 was het niet mogelijk om het gedeelte voor ons te passeren. De rots lag te dicht bij het water, er was geen ruimte voor een doorgang en de technische mogelijkheden waren nog niet aanwezig om het te maken.
Maar eerst gaat u over een comfortabel pad de kloof in, die hier nog breed genoeg is. Het water kabbelt zacht in de diepte, geen enkel beschavingsgeluid verstoort de idylle. Maar al snel wordt het pad smaller, het water komt dichterbij en de rotsen stijgen links en rechts steeds hoger. Eindelijk stroomt de rivier door zijn steenachtige bedding, mist doordringt de lucht en granieten muren tot 250 meter hoog torenen zij omhoog.


Bovenaan zijn de Rosstrappe en Hexentanzplatz met een goed oog te zien, ooit mystieke gebedshuizen, nu populaire excursiebestemmingen. Om het grandioze slotzicht van de Harzer-Hexenstieg niet te missen, klimmen we links op de "Schurre", de 18 serpentines naar de Rosstrappe. De zweterige klim duurt ongeveer een uur. Als u dit te moeilijk vindt, kunt u de comfortabele stoeltjeslift nemen die iets lager in Thale begint. Vanaf hier overwint de kabelbaan ook de 240 meter hoogte naar de Hexentanzplatz. Met uitzicht op de Bodeschlucht aan de ene kant en het vlakke Harz-voorland aan de andere kant is de Harzer-Hexenstieg beleving bijna voorbij.